Klantwaardering 8,8 uit 10 / altijd scherp geprijsd / 30 jaar ervaring / 010-2680010

Ergonomische criteria voor beeldschermen

In vele beroepsgroepen komt het vaak voor dat werknemers langdurig naar een computerscherm moeten turen. Een veel voorkomend gevolg hiervan zijn gevoelige en vermoeide ogen na de werkdag. Het is bij de aankoop van een beeldscherm dan ook van belang om goed te letten op de ergonomische kenmerken van het scherm. Niet alleen de kenmerken van een beeldscherm spelen een rol bij het voorkomen van vermoeide ogen, ook factoren als  de verlichting van het kantoor en-of bureau of de opstelling van het bureau zijn van invloed.

De criteria van een ergonomisch verantwoord beeldscherm zijn:

  • De hoogte van het scherm moet minimaal met 16 cm verstelbaar zijn.
  • Het scherm mag niet reflecteren. Matte beeldschermen hebben een anti-reflecterende coating.
  • Het beschikt over een TCO 5.0 label. Dit is het kwaliteitslabel met betrekking tot ergonomie, straling, energie en milieu.
  • De dot pitch, oftewel de puntafstand, moet minimaal 0.28 mm zijn. De puntafstand is de kortste afstand tussen twee fosforpunten van dezelfde kleur op een beeldscherm. Hoe kleiner de puntafstand, hoe hoger de resolutie van de monitor is en dus hoe beter de beeldkwaliteit.
  • De helderheid van het scherm moet groter zijn dan 250 cd/ m².
  • Het contrast van het scherm moet groter zijn dan 450:1.
  • De grootte van het beeldscherm : het formaat 24” is de standaard aan het worden. Hoewel er bij dit formaat meer op het scherm kan worden getoond, verandert dit  niet de lettergrootte of de leesbaarheid. De eerder genoemde resolutie wordt namelijk ook groter. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de details, maar hoe kleiner weer de tekens. De goede balans hiertussen is dus een dot pitch van minimaal 0.28 mm. De lettergrootte is ook handmatig aan te passen met behulp van de zoomfunctie in Word of Excel of door middel van het intoetsen van ctrl + bij websites.
  • Aantal schermen: de werkzaamheden bepalen welk beeldscherm en hoeveel schermen een werknemer nodig heeft. Een breedbeeldscherm biedt uitkomst als er meerdere applicaties tegelijk benodigd zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Meerdere programma’s kunnen open blijven staan of het scherm kan ook in twee worden Een 24” formaat vormt dan de goede balans tussen een hoge schermresolutie en een goede leesbaarheid. Hoe groter het beeldscherm,  hoe beter de productiviteit (een 22” formaat is echter minder toereikend, omdat de lettergrootte te klein wordt bij een hoge resolutie). Twee beeldschermen betekent ook meer informatie op het grotere schermoppervlak. Dit is vaak een goede keus als er met één hoofdprogramma wordt gewerkt dat veel ruimte nodig heeft. Hier valt te denken aan bijvoorbeeld een grafisch ontwerper of een boekhouder. Ondersteunende applicaties kunnen dan op het tweede scherm worden geopend. Dit vermindert het aantal muisklikken en bevordert de werksnelheid. Tevens zijn twee beeldschermen handig als er veel copy/paste werkzaamheden moeten worden verricht. Het is wel van belang dat de twee beeldschermen tegen elkaar aan staan en identiek zijn qua grootte en resolutie, want anders moeten de ogen zich telkens aanpassen.
  • Bij laptops en notebooks zijn de schermen vaak klein. Bij een hoge resolutie is de leesbaarheid dan minder goed. Het is bij langdurige werkzaamheden dan beter om een groter extern scherm  te gebruiken. Het scherm van de laptop zelf kan dan worden gebruikt om bijvoorbeeld de mail   te checken. In dit geval is het dan bevorderlijk als  de bovenrand van de twee schermen op dezelfde hoogte staan.
Cookies